Kommentar kring artikeln:

Preliminary Study Using Infrared Thermography

 

Artikeln finns som länk under nyheter:

 

 

Hej på er.

Att boots är att föredra i stället för att sko hästen är väl ganska självklart.
Fast en artikel avslutad med att man försöker påtala/visa en mycket liten skillnad mellan boots och helt barfota, hmmm.... det finns nog en del att tillägga där.

Men det är intressant med värmeavläsning på hov (ben).

Jag träffade i början av min hovvårdar karriär själv på ett företag som utvecklade IR värmeavläsning/hästhov i Malmö, dom försökte introducera sig på marknaden via Jägersro travet.
Dom frågade mej huruvida det kunde finnas ett intresse i barfotavärden för deras företag men jag var väl lite för färsk för att riktigt kunna se ett fullvärdigt användnings område då.
Efter detta har jag ibland funderat lite kring vad redskapet skulle kunna göra för oss.
Det problem som fått mej att lite då och då tänka på detta företag/värmeläsningsmetod är problemen vi har med hovbölder (nästan ofelbart alltid med ny kund).
Det är ju så, som alla här vet, att det under ett bakterieangrepp bildas värme i det angripna området (vita blodkropparna fightas mot de onda bakterierna, värme uppstår), så man skulle ju då kunna lokalisera denna process och därmed rekommendera en bättre behandlings metod för hästen.
Dvs. Om angreppet finns i ett område så att en yttre behandling kan hjälpa (koll-silver, väteperoxid, såpa, vinäger,mm.mm) eller om man måste ge invärtes hjälp (alltså via veterinär).
Som det är i dag, så vid hovböld rekommenderar jag: Väteperoxid behandling med grankåde behandling direkt efter, samt påsmetning med såpa varje dag därefter (är angreppet synligt rekommenderar jag hög behandlings nivå där). Om detta inte ger resultat på 4-5 dagar kontakta veterinär för att ge hästen invärtes hjälp.
Dvs. Hästen får vara min avläsnings utrustning.
Ett snällare sätt hade ju varit att ha tillgång till just sådan här utrustning.
Man får större möjlighet att bedöma alternativen utvärtes behandling eller direkt rekommendera veterinär för invärtes behandling.

Ett annat användnings område jag har funderat kring skulle kunna vara avläsning av leder.
Det finns hästar som får initiala problem med omställningen från skodd till barfota om man går för fort fram (jag vet, dessa hästar har problem som dom står också, det onda är av godo).
Man skulle kunna avläsa om/hur lederna påverkats vid andra verkningen efter ca. 2 veckor, för att få en indikation på hur verkningen vid problem kan utföras för att underlätta.


Är det någon som har kollat om en liknande IR värmeläsare går att få tag på och i så fall kostar?
Jag har inte följt det där Malmö företagets utveckling men om intresse finns kan jag lätt ta upp kontakten via en kund som känner dom väl.

Pust nu har jag suttit i några timmar för att få ihop detta mail så det blev "någotsånär" läsbart, måste göra mej klar för dagens runda..

Ha det GOTT
och
Glad Sommar på er all.

Från Karl (Kalle) Xen

 

 

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Joakim Andersson » UPPROP:  ”Klart det är en yrkesgrupp!”

  • Kent Wiberg » UPPROP:  ”Jajemen här gäller det att sprida. Ligg på och tjata på FB tänk på att alla kans..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln